A gluténérzékenység problémájáról azt gondoljuk, kevés embert érint, pedig ez az autoimmun probléma nem ritka, sőt egészségügyi panaszaink egyre többször vezethetők vissza a gluténérzékenység meglétére.

A súlyos tipikus tünetekkel járó gluténérzékenység viszonylag ritka, hazánkban mintegy 100-200 ezer embert érint. Ám a népesség további 30-40%-a érzékeny a glutén egyes összetevőire, 50-60% pedig hajlamos lehet a gluténérzékenység kialakulására.

A gluténérzékenység okai

A gluténérzékenység mint probléma csak a 19. század végén jelentkezett jelentős mértékben, és az 1920-as évekig halálos kimenetelű volt. Vajon miért jelentkezett ilyen későn a gluténérzékenység? Miért maradtak fenn a gluténérzékenység betegségre hajlamosító gének?

Az ok, hogy az elmúlt száz évben gabonaféléink glutén-, s azon belül alfa-gliadin tartalma megnövekedett, mivel a búzanemesítők azokat a búzafajtákat választották ki és keresztezték, amelyek magas gluténtartalommal rendelkeztek. Nyúlósabb, kelesztésre alkalmasabb az ilyen lisztből készült tészta, valamint a tápértéke is magasabb.

Ezért jelentkezett a gluténérzékenység problémája viszonylag későn. Az érintettek száma egyre nő (már Ázsiában is egyre több gabonaféle fogy!) – az 1950-es évektől számuk megnégyszereződött. Az emberi szervezet a gluténérzékenység kialakulására hajlamosító géneket – bár eddig nem volt funkciójuk – ezért nem is „kapcsolta ki”. A kutatások során eddig 27 ilyen gént találtak – ez a szám ijesztően magas.

A glutén összetevője a gliadin és a glutenin. Előbbiből létezik alfa, béta, gamma és omega változat, közülük az alfa-gliadin okoz leggyakrabban immunológiai és bélrendszeri tüneteket.

Tudni kell, hogy ha sok magas gluténtartalmú gabonát fogyasztunk, terheljük vele szervezetünket, s könnyebben kialakulhatnak a gluténérzékenység tünetei. Sajnos, napjainkban rengeteg élelmiszer tartalmaz glutént, nemcsak a gabonafélék, de egyes húskészítmények, gyógyszerek, chipsek is, és bizonyos vitaminkészítményekben is megtalálható. Továbbá a gabonafélék ma nagyobb mennyiségű és a szervezet számára veszélyesebb glutént (alfa-gliadint) tartalmaznak, mint 50-100 évvel korábban, ezért a gluténérzékenység tünetegyüttese egyre több embert érint.


Gluténmentes termékek listázás >>>>>